Mi a haj szerepe?

Az emberi haj az emberiség történelmében mindig azonos funkciót töltött be. Bármilyen korban is éltünk, és bármilyen stílus is volt divatban, a haj mindig a szépséget, az „ékességet, a koronát” jelentette a fej és hordozója számára.

 

Attól függően, hogy viselője milyen stílusú frizurát hord, egyfajta üzenetet közvetít a világ felé vallási hova tartozásáról, társadalmi státuszáról, kulturális identitásáról. De nemcsak. A hajunk árulkodik műveltségi szintünkről is, életkorunkról, sőt lelki világunkról is. Kulcsszerepet játszik a személyiségünkben, minden időkben a szépség, a báj, a csábítás szimbolikus értéke volt.

Mint ahogy az egészséges, erős és fényes haj egyben az egészséges embert is jelképezi, ugyanúgy a hajhullásnak is vannak ilyen megközelítései. Régen úgy gondolták, hogy azok a férfiak akiknek hullik a hajuk, lecsökkent teljesítőképességgel rendelkeznek, a hajhullásban szenvedő nők pedig kevésbé képesek a termékenységre. A hajhullást komoly egzisztenciális problémának tartották, mely megkérdőjelezi az érintettek fizikai és lelki állapotát.

Egyaránt fontos a haj szerepe mind a férfiak mind a nők számára, de a nők számára különösen. A női lélek minden apró mozzanata, boldogsága, öröme, kiegyensúlyozottsága, labilitása, sértettsége, látványosan megmutatkozik a hajon is. Annak a nőnek, akinek rendben van a frizurája, biztos, hogy lelkében is kiegyensúlyozott és boldog.

Ezért fontos, hogy mindig megfelelően és elég figyelmet szentelve ápoljuk a hajunkat, mert a személyiségünkről közlünk vele információkat a külvilág felé. És nem mindegy, hogy ez az „üzenethordozó” milyen állapotban van.

Mi a szerepe a kollagénnek az egészséges hajkorona megőrzésében?

 
 
 

A hajszerkezet egyik legfontosabb összetevője a kollagén. A kollagén belülről táplálja a hajat.
Ha a szervezetben csökken a kollagén, hiánya a kollagén elöregedésével vagy pusztulásával, ezt a hajunk is megérzi. Fénytelenné, mattá, töredezetté, szárazzá válik, elkezd hullani, elveszíti természetes színét, és idő előtt kezd őszülni.
A fényes és erős haj megmutatja a szervezet egészségi állapotát. A környezeti hatások, a stressz, a helytelen táplálkozás szervezetre gyakorolt hatásai, meglátszódnak a hajon is. Ha például a bélrendszer, nem működik kellőképpen, a szabad gyökök káros hatásai a hajat is megviselik, és ez látványos.
Az a mód is, ahogy ápoljuk a hajunkat, nagyban befolyásolja a haj szépségét. A túl forró hajszárító használata, a gyakori hajfestés, a túlzott napon való tartózkodás, mind káros hatással vannak a hajra.
Épp olyan fontos az is, hogy mit eszünk, hiszen az elfogyasztott élelmiszer ugyanolyan kihatással van a hajra, mint a test többi szervére. Szükségesek az ásványi anyagok és vitaminok, amelyek megerősítik a hajat.

 

Fontos, hogy a hajápolás ne csak külsőleg történjen meg, hanem belülről is ápoljuk a haj szerkezetét.

 

A kollagén alapú étrend kiegészítő belülről táplál, ellátja a hajhagymákat a szükséges tápanyagokkal, és megadja a hajnak mindazt, amire napról napra szüksége van. A haj gyökerének sejtjei szinte azonnal felszívják a számukra szükséges kollagént. A haj felületén a környezeti hatások miatt mikroszkópikus méretű lyukak keletkeznek, melyeket a kollagén táplálással „ be lehet tömni”, és a haj újra sima felszínű lesz, és könnyen kezelhetővé válik. A haj kollagénnel való táplálásával megelőzhető a hajvégek kettényílása, töredezettsége mert belülről a szerkezeti fehérjék réteget képeznek a hajban és ellátják azt megfelelő nedvességtartalommal.

 

Jellemző, hogy a kor előre haladásával a haj növekedésének gyorsasága csökken, ez a hormonális változásoknak is köszönhető, valamint annak hogy a haj szerkezetének legfontosabb strukturális fehérjéje a kollagén állománya lecsökken.

 
 

Összegezve a leggyakoribb hajproblémák kialakulásáért is a kollagén hiánya tehető felelőssé.
Sajnos az idő múlásával nem csak a testet és arcot érik káros hatások, hanem a haj is elveszti a rugalmasságát és fényét.

 

Mert:

 
 • Csökken a szervezetben a kollagén állomány
 

A kollagén hiányának következtében megszűnik az a védekező mechanizmus, ami megóvja a hajat a külső hatásokkal szemben. „Elöregedik” a haj szerkezete, ami azt jelenti, hogy fénytelen és matt lesz, és elveszti természetes puhaságát.

 

A szépségápolást mindig belülről kell kezdeni. A kollagén alapú étrend kiegészítő fogyasztásával a kollagén felszívódik a belekben, és onnan jut el a test különböző szerveihez, a porcokba, inakba, izmokba, kötőszövetekbe, a bőrbe, és így jut el a haj szöveteihez is, és ott újratermeli a kollagén rostok anyagát. A hajhagymák újra feltöltődnek kollagénnel, és a haj gyökereitől egészen a hajvégekig táplálják a hajat. A kollagén folyadék értékes alkotórészei életfontosságú hámréteget képeznek a hajban, ez által a haj újra visszakapja védelmező mechanizmusát.

 
 

A haj ápolásához a különféle samponok és balzsamok, pakolások használata azért nem nyújt kielégítő eredményt (vagy csak ideig-óráig), mert ezek csak a külső kezelésnek felelnek meg.
Ha nem belülről tápláljuk a hajat, ha nem a probléma gyökerét keressük meg, akkor soha nem szüntetjük meg a hajproblémák igazi okait.

 
 • Csökken a haj vízháztartása
 

A haj legalább annyira érzékeny a külső hatásokra, mint a bőrünk. Könnyen sérülhetővé válik ha túl sok UV sugárzás éri, ha gyakran szárítjuk hajszárítóval, de ugyanilyen káros hatással lehetnek rá a vegyszerek, a környezetszennyező anyagok. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a hajat ne csak külsőleg kezeljük, hanem elsősorban a hajhagymákat tápláljuk. A hajhagymák táplálásával a haj belülről épül újjá, ami külsőleg rövid időn belül látható lesz. A kollagén a haj szerkezetének az a strukturális fehérje összetevője, mely biztosítja a haj természetes vízháztartását, ami rugalmasságot és egészséget kölcsönöz a hajnak, ami megóvja a kiszáradástól. A kollagén alapú étrend kiegészítővel belülről tápláljuk a hajat, ez által pedig a haj feltöltődik újra nedvességtartalommal és sokkal ellenállóbb lesz a környezeti hatásokkal szemben.

 

Hajproblémák, hogyan segít a kollagén?

 

„Elektromos haj” effektus

 

Bizonyára mindenkivel előfordult már,hogy fésülködés után a haja össze-vissza szállt, mintha elekrosokkot kapott volna. A jelenség fiatalkorban is előfordul, de főleg 50 éves kor környékén jellemző, mert ilyenkor a haj kémiai szerkezete jelentősen megváltozik, a hajkorona pedig „megszelídíthetetlenné” válik, és gyakran találkozunk ezzel az elektromos jelenséggel.

 

Kerüljük a haj túlzott mosását, illetve belülről tápláljuk a hajat kollagén alapú étrend kiegészítővel, ami meggátolja a haj kiszáradását, biztosítja a haj természetes vízháztartását, visszaállítja a helyes kémiai összetételét, ezáltal pedig nem lesz „elektromos” a hajunk.

 

Haj töredezettség:

 

A haj vízháztartásának csökkenése okozza, a hajszerkezet elöregedése tehető felelőssé a haj töredezettségéért. A hajvégek megrepedeznek, ketté nyílnak, seprűszerűvé válnak, hosszuk pedig egyenletlen lesz. A hajgyökerek nem kapnak elég tápanyagforrást, valamint lecsökkent a hajhagymák kollagén állománya mely biztosítja a haj természetes szépségét, rugalmasságát és nedvességtartalmát.

 

Kollagén pótlással visszaáll a haj természetes vízháztartása, így pedig megszüntetjük a hajtöredezés fő okozóját.

 

Fénytelen haj:

 
 

A haj akkor szép, ha ápolt, egészséges és fényes. A szmog, a környezeti hatások, az UV sugárzás, a kemény víz, mind olyan tényezők mely mattá, fénytelenné teszik a hajat. A városban az utcákon sétálva rászáll a por, a szórakozóhelyen magába szívja a cigarettafüstöt.
Ezek a külső tényezők elkerülhetetlenek.

 

Igaz, hogy a port csak samponnal lehet eltávolítani a hajról, de ahhoz, hogy mindig fényes és egészséges legyen a hajunk, belülről is táplálnunk kell. A kollagén alapú étrend kiegészítő visszaadja a haj természetes fényét.

 

Hajhullás:

 

A hajhullás nagyon régi probléma a haj történelmében. Régen úgy tartották, hogy azoknak a férfiaknak akiknek hullik a hajuk, csökkent „férfierővel” rendelkeznek, a hajhullásban szenvedő nők pedig kevésbé termékenyek.

 

Amerikai kutatók, akik a hajhullás problémáival foglalkoznak, megfigyelték, hogy a hajhullás általában ősszel következik be, amikor a fák is hullajtják leveleiket…. Mintha a testünk is készülne a télre, mintha megszeretne válni ő is a régi, „elöregedett” hajkoronától…

 

A problémák persze mélyebben gyökereznek, de nagyon érdekes, hogy a természet mindig egyensúlyban van az emberi szervezettel. Ősszel veszít magából, tavasszal pedig újjászületik!

 

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a hajhullás legfőbb okozója az, hogy a kollagén megkeményedik a hajhagymák körül, ezáltal pedig a hajszálak merevvé válnak, a hajgyökerek pedig eltömődnek.

 

Ez a haj halálához vezet, mivel a megszilárdult kollagén nem engedi felszívni a haj számára szükséges tápanyagokat. A haj elvékonyodik, a hajnövekedés lelassul, vagy megáll teljesen. A hajhullás problémáját belülről kell kezelni, fel kell frissíteni a hajhagymák kollagén állományát. Ezt megtehetjük kollagén alapú étrend kiegészítők segítségével. A hajhagymák kollagén pótlásával a kollagén újra visszanyeri „erejét”, rugalmasságát, és újra képes lesz átengedni azokat a tápanyagokat, melyek elengedhetetlenek az egészséges hajnövekedéshez. A kollagén pótlással meggátolhatjuk a hajhullást, hiszen a probléma gyökerét szüntetjük meg.

 

Eddig sorra vettük azokat a problémákat, melyek eseteiben nagyon fontos a haj belülről való táplálása. A belülről való kezelés elengedhetetlen, de legalább ennyire mérvadó az is, hogy kívülről hogyan ápoljuk a hajunkat. A kettő együttesen alkotja a tökéletes hajkúrát.

 

Néhány tipp a haj külső ápolására:

 
 • A külső hajápoláshoz mindig olyan készítményeket ( sampont,és balzsamot) válasszunk, mely tökéletesen illik a hajtípusunkhoz.
 • Kerüljük a nagyon gyakori hajmosást, kétszer elég hetente hajat mosni. Kevés sampont használjunk és mindig alaposan öblítsük le, mert a samponmaradványok korpásodást okoznak, és hamarabb lesz zsíros a hajunk is. A hajmosás igazi virtus legyen. Mindig szánjunk rá legalább 10 percet, és igyekezzünk mindig alaposan átmasszírozni a fejbőrt hajmosás közben. Ezzel javítjuk a fejbőr vérkeringését és biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak a hajat tisztítottuk meg alaposan, hanem a fejbőrt is.
 • Hajmosás után kerüljük a haj túlzott szárazra törlését. A törülköző durva szálai könnyen megsérthetik a haj szerkezetét, és töredezni fog. Inkább csináljunk „turbánt” a törülközővel a fejtetőn és hagyjuk rajta pár percig, amíg a nedvesség nagy részét a törülköző magába nem szívja.
 • Szárítás előtt alaposan fésüljük át a hajat. Fésüléshez legjobb ha körkefét használunk, mely át is masszírozza a fejbőrt.
 • A hajszárító árt a hajnak. Általában nincs idő rá, hogy hagyjuk a hajunkat magától megszáradni, de ha már hajszárítót használunk, ügyeljünk rá, hogy ne kapcsoljuk a legerősebb fokozatra. Az a hajszárító ami villám idő alatt forró levegőt fújva szárítja meg a hajat, nagyon ártalmas. Roncsolja a haj szerkezetét, és kiszárítja a hajat.
 
 
 
 
 

Érdekesség:

 

Hajápolás gyógynövényekkel:

 

Csepegtessünk a samponunkba illóolajokat, ápoljuk a hajunkat gyógynövényekkel, és részesítsük előnyben a természetes alapú hajápoló készítményeket, mert ezek nem tartalmaz olyan anyagokat, melyek káros hatással lennének a hajra. Az egészséges haj egyenlő a testi egészséggel és szépséggel!

 
 • Ha teafa olajat csepegtetünk a samponunkba, a haj kevésbé lesz zsíros.
 • Ha kicsavarunk egy deci citromlevet és hajmosás után átöblítjük vele a hajat, a haj sugárzóan fényes lesz.
 • Ha természetes szőke hajszínünket világosítani akarjuk akkor is használjuk a csavart citrom levét, hajunkat pedig mossuk kamilla samponnal.
 • Ha barna hajunk van, zsályából készítsünk zsályás hajfürdőt és hajmosás után öblítsük le vele a hajat.

 

 
 
 

© NATUR TANYA® a szépség nem LUXUS. Ragaszkodj hozzá! - Edd és Fiatalodj! Minden jog fenntartva!
Csatlakozz hozzánk!